failliet veiling

Financiering van een Aankoop

Info                                                  Meer Info.... Hier

Voor wie geld wil lenen, staan verschillende mogelijkheden open. een doorlopend krediet, een lening afsluiten, of een hypotheek vestigen. Voor alle vormen van lenen geldt dat er een rente betaald moet worden aan de geldverstrekker.De hoogte van deze rente wordt mede bepaald door de mate van risico die de bank loopt; hoe groter het risico, des te hoger de rente. Daarom is de rente die verschuldigd is over een hypothecaire geldlening fors lager is dan de rente die betaald moet worden over een persoonlijke lening. Ingeval van een hypothecaire geldlening krijgt de bank een belangrijke zekerheid: het hypotheekrecht.

Het hypotheekrecht

Als de schuldenaar niet meer voldoet aan zijn verplichtingen, mag de bank overgaan tot de verkoop van het onderpand: een huis, een bedrijfsgebouw, een stuk grond of een schip. Uit de verkoopopbrengst mag de bank zichzelf als eerste voldoen.Het hypotheekrecht zal doorgaans zelfs voorgaan boven het verhaalsrecht van de fiscus! Bovendien mag de ‘executerende’ bank  het onderpand ontruimen. Ook huurders die na het vestigen van het hypotheekrecht een huurovereenkomst hebben gesloten met de eigenaar van het onderpand, zullen moeten accepteren dat deze huurovereenkomst wordt beëindigd .

De vestiging van een hypotheekrecht kan derhalve lucratief zijn voor de geldlener en de geldverstrekker maar het kan ook vergaande consequenties hebben. Om die reden schrijft de wet dwingend de tussenkomst van een notaris voor. Hij/zij heeft geen persoonlijk belang bij de hypotheek en kan ervoor waken dat de belangen van beide partijen op de juiste wijze worden behartigd.

Om ervoor te zorgen dat eventuele andere financiers op de hoogte zijn van het feit dat er een hypotheekrecht is gevestigd op het onderpand, zal de notaris ervoor moeten zorgen dat een kopie van de hypotheekakte wordt ingeschreven bij het kadaster. Eerst door die inschrijving is het hypotheekrecht geldig.

Geldlening en hypotheek

De geldlening is de overeenkomst tussen de geldlener en de geldverstrekker, welke rente daarover verschuldigd is en op welke wijze en onder welke voorwaarden er wel of niet moet/mag worden afgelost.

De hypotheek is de zekerheid die de geldlener geeft aan de bank dat hij zijn verplichtingen ook daadwerkelijk zal nakomen. De geldlener wordt dan ook wel aangeduid als ‘hypotheekgever’, de bank als ‘hypotheeknemer’. De zekerheid van de hypotheek bestaat uit een waardevol onderpand: een onroerende zaak bijvoorbeld een huis, die aan de hypotheekgever in eigendom toebehoort. De hypotheekgever staat dus eigenlijk borg voor zijn eigen verplichtingen of voor die van een andere geldlener door zijn huis onder te zetten.

De opslag

Het hypotheekrecht zal altijd voor een hoger bedrag worden gevestigd dan voor de schuld wegens geldlening. Mogelijk wil de geldlener wat extra ruimte hebben om van dezelfde hypotheek later nog extra geld te lenen en zich daarmee de kosten van een extra hypotheekakte uit te sparen.

Beëindiging van het hypotheekrecht

In de praktijk blijkt er regelmatig een hardnekkig misverstand te bestaan omtrent de beëindiging van het hypotheekrecht. Wie zijn geldschuld aan de bank heeft terugbetaald, heeft om begrijpelijke redenen ook het gevoel dat de hypotheek daarmee is beëindigd. Zoals we hiervoor zagen, is de hypotheek echter een soort ‘zekerheidsparaplu’, waarmee één of meer geldleningen kunnen worden afgedekt. Wie de geldlening heeft afbetaald, zou dus later weer een nieuwe geldlening kunnen afsluiten onder dezelfde hypotheek.

Beëindiging van de hypotheek is uitsluitend mogelijk door de constatering daarvan in een notariële akte en de inschrijving daarvan in de openbare registers van het kadaster. Als u overgaat tot de verkoop van uw onderpand, zal de notaris dat vanzelf regelen.

Meer Info. Hier                   Van A tot Z

Rating: 1.9074074074074 ster
54 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

                         faillietveiling.nl is een Onderdeel van FopticNet  Copyright © 2012

Maak jouw eigen website met JouwWeb